Dirijori

Shinya Ozaki

Shinya Ozaki

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet.    În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din Bucureşti.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României.

 

 

 

Franz Lamprecht

 

           Franz Lamprecht a absolvit clasa de dirijat a Conservatorului de Muzică din Düsseldorf. Încă din anii studenţiei i s-a conferit titlul de dirijor. Examenele le-a absolvit cu distincţie. 
           La Düsseldorf dirijează propria sa serie de concerte în “Tonhalle” şi la Festivalul din Castelul Benrath. În afară de aceasta conduce mai multe ansambluri corale. Ca dirijor oaspete păşeşte pe scenă adesea la Londra, Bruxelles, Roma, Salzburg, Paris, în Israel, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, SUA şi Mexic.

 

Din anul 1992 este membru în consiliul artistic al Filarmonicii din Târgu Mureş. Din 1993 este dirijorul permanent, din 1999 prim dirijor, iar din 2001 directorul muzical al orchestrei Filarmonicii din Satu Mare.

 

Datorită îndelungatei sale activităţi şi a rezultatelor remarcabile obţinute pe tărâmul schimbului cultural germano-român, în 1998 Franz Lamprecht a fost numit “Cetăţean de Onoare” al oraşului Târgu Mureş.

 

La invitaţia lui colectivele artistice ale Filarmonicii târgumureşene şi în special orchestra simfonică efectuează anual începând din 1991 turnee de concert în Germania la Düsseldorf, Hilden şi Wuppertal. 

 

Alexandros Myrat

 

Născut la Volos, în Grecia, Alexandros Myrat s-a stabilit de tânăr la Paris, unde a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Igor Markevich, Nadia Boulanger şi Max Deutsch. În 1977 a devenit cetăţean francez.

 

Şi-a început cariera de timpuriu dirijând mai ales în Europa (Franţa, Belgia, Grecia, Bulgaria, Italia). Între 1970-1985 a apărut la pupitrul celor mai bune orchestre franceze şi în mod sistematic a condus orchestrele Radioului francez şi ale celui belgian. A realizat înregistrări cu Radio Monte Carlo pentru EMI şi cu Orchestra Picardie pentru Auvidis. Trei dintre înregistrările sale au câştigat premiul Academy of Records. Din 1984 până în 1989 a fost directorul artistic la Orchestra Picardie devenind renumit în interpretările lucrărilor lui Mozart. În 1991 a înfiinţat orchestra La Kamerata, care cu timpul a ajuns la performanţe participând la festivaluri de anvergură colaborând cu personalităţi de prim rang. Cu Camerata a înregistrat 5 CD-uri pentru EMI Classics, RCA şi Agora. 

 

Repertoriul său include premiere internaţionale, franceze şi greceşti, lucrări ale compozitorilor Wychnegradsky, Obouhov, Gaussin, Bainbridge, Westbrook, Mikroutsikos, Koumendakis, Koukos, Travlos şi Tavener.

 

A dirijat la pupitrul unor ansambluri precum Orchestre Philharmonique de Radio-France, Orchestre National de France, Orchestre de l’Ile de France, Orchestre National de Lille, Orchestre du Capitol de Toulouse, Orchestra dell’ Academia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Haydn (Bolzano), Orchestre Philharmonique  de Liege, Württenbergisches Kammerorchester, Württenbergische Philharmonie Reutlingen, Göttinger Symphonie Kammerorchester, Pforzheim Orchester, Edmonton Symphony, Filarmonica George Enescu, Orquesta Filarmόnica de la UNAM, Israel Sinfonietta, Orquesta Sinfόnika de RTV Espanola, Orquesta de la Ciutat de Barcelona, Cyprus State Orchestra, Athens State Orchestra, Philharmonie de Sophia, Prague Radio Orchestra.

 

În 2004 Guvernul Francez i-a acordat titlul de „Chevalier des Arts et Lettres”.

 

Este dirijor permanent al orchestrei „Camerata Athens” şi principal dirijor invitat al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tg.Mureş. În 2011 Ministerul Culturii din Grecia l-a numit director artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Tesalonic.