Prezentare
Situat în inima Transilvaniei, municipiul Tîrgu Mureș este astăzi un important centru social, economic, artistic și academic al țării. Viața spirituală a locuitorilor lui este bogat întreținută de însemnate instituții de cultură, Filarmonica de Stat fiind un adevărat reper al artei mureșene.
Înființată de Guvernul României în anul 1950 prin strădania unor muzicieni de excepție precum Zeno Vancea și Kozma Géza, de șapte decenii instituția este rânduită să-și dedice întreaga activitate susținerii de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale, camerale și educative, în vederea educării gustului pentru frumos al tuturor locuitorilor de aici. De la înființare și până în clipa de față Filarmonica are alături de ea un public minunat, un public exigent dar foarte cald și care a răsplătit întotdeauna efortul pe care îl facem în promovarea adevăratelor valori ale artei sunetelor.
Pe parcursul întregii existențe ne-am bucurat de sprijinul direct și nemijlocit al Consiliului Județean Mureș care ne asigură baza materială și financiară necesară bunei funcționări a instituției.
Prestigiul Filarmonicii și traseul ascendent parcurs în cele șapte decenii se datorează competenței, profesionalismului și seriozității muzicienilor celor trei colective artistice: Orchestra simfonică, Corul mixt și Cvartetul de coarde, colective care printr-o activitate plină de pasiune și dăruire interpretează în fiecare stagiune un repertoriu pretențios, variat, complex și atractiv, cu lucrări aparținând creației muzicale universale și autohtone din toate etapele istoriei muzicii, inclusiv repertoriul contemporan.
Bogata tradiție a manifestărilor muzicale ce au loc la Tîrgu Mureș într-un cadru bine organizat încă de la începutul secolului al XIX-lea a fost un factor care a contribuit esențial la dezvoltarea și consolidarea gustului pentru muzica clasică interpretată la cel mai înalt nivel artistic.
Spațiul mureșean, multietnic, multicultural și multireligios a fost întotdeauna atractiv pentru personalități de valoare din toate domeniile vieții spirituale, inclusiv artiști de renume care și-au dedicat o mare parte a timpului delectării prin arta lor a iubitorilor de frumos de aici. Nu e de mirare că muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu, Bartók Béla, Jan Kubelik, Dohnányi Ernő, Carlo Zecchi erau doritori să revină mereu la Tîrgu Mureș.
Odată cu înființarea Filarmonicii, dirijori de marcă precum: Antonin Ciolan, George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Mircea Basarab, Mircea Cristescu, Emil Simon, Erich Bergel, Paolo Olmi, Lawrence Foster, Va?lav Smeta?ek, Itay Talgam, Gál Tamás, Sergiu Comissiona, Kurt Wöss, Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu cât și o pleiadă de soliști valoroși ca Daniil Safran, Kocsis Zoltán, Helmuth Platner, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Perényi Miklós, Ștefan Ruha, Ránki Dezső, Radu Lupu, Nicolae Herlea, Ágoston András, Gérard Frémy, Emilia Petrescu, Maria Guzman, Viktor Eresko, Marta Kessler, Radu Aldulescu, Silvia Marcovici, Jandó Jenő, Dan Grigore, Arkadi Sevidov au fost o prezență plăcută pe scena Filarmonicii.
Un rol extrem de important în evoluția Orchestrei simfonice l-au avut dirijorii permanenți Kozma Géza, Remus Georgescu, Szalman Lóránt și apoi Cristian Mandeal, una dintre cele mai renumite baghete românești contemporane.
La cârma Corului Mixt s-au aflat de asemenea muzicieni de mare rafinament precum dirijorul Szalman Lóránt cu un rol hotărâtor în formarea și activitatea primilor ani ai ansamblului, urmat de Szarvady Gyula, Fejér Elemér, Birtalan Judit, Dumitru Buzoianu, Vasile Cazan.
Turneele extrem de reușite realizate de Orchestra Simfonică și Corul Mixt, în ultimii ani și cele ale cvartetului „Tiberius” au demonstrat forța artistică și nivelul atins de Filarmonică.
Trebuie menționată aici de asemenea munca directorilor aflați la conducerea instituției pe parcursul istoriei ei: Dr. Birek László, Antalffy Zsuzsánna, Kovács Dénes, Székely Endre, Kozma Mátyás, Zoltán Aladár, Szalman Lóránt, Valeriu Maior, Csíky Boldizsár, Botár Gerő, fiecare dintre ei aducându-și un aport însemnat la ridicarea exigențelor artistice, a bunei organizări și funcționări a acesteia. De peste douăzeci de ani, directorul Vasile Cazan continuă să rezolve nenumăratele probleme care apar în împrejurările actuale astfel ca frumosul traseu parcurs de Filarmonică să fie în continuare plin de succes. O contribuție însemnată la întreaga evoluție a instituției au avut-o și directorii adjuncți: Kovács Dénes, Gaboș Ioan, Constantin Podaru, Gheorghe Mureșan, Ileana Cristina Covaciu, ei fiind provocați să găsească soluții potrivite multitudinilor de probleme economice și administrative ivite.
Un merit de excepție îi revine întregului personal administrativ ce lucrează în spatele colectivelor artistice, acest departament unit, care contribuie din plin cu competență și dăruire la buna funcționare a Filarmonicii.
De peste două decenii și jumătate dirijorul permanent al Orchestrei simfonice este Maestrul Shinya Ozaki din Japonia. O contribuție de excepție la ansamblul nostru simfonic și-au adus-o și principalii dirijori invitați: Franz Lamprecht din Germania și Alexandre Myrat din Franța. Începând cu anul 2019 tânărul dirijor rus Anton Shaburov a devenit principal dirijor invitat al Orchestrei. Suntem convinși că în viitor și alți dirijori de excepție dornici să contribuie la evoluția valorosului nostru ansamblu simfonic se vor bucura de acest statut special.
Profesionalismul anilor ’80 sub îndrumarea exigentului concertmaestru Iuliu Hamza a fost consolidat apoi timp de două decenii de regretatul László Alexandru, astăzi doi tineri talentați concertmaiștri: Péter Béla și Roxana Oprea contribuie cu elanul lor la munca de zi cu zi a acestui prestigios colectiv artistic mult întinerit și foarte bine pregătit.
Corul mixt, înființat în anul 1956 își continuă frumosul traseu artistic, din anul 1990 avându-l dirijor pe Vasile Cazan, ajutat în mod excelent de maestrul de studii cor Sikó Szidónia. Ansamblul își îmbogățește în permanență zestrea repertorială și numărul concertelor vocal-simfonice și a cappella.
Îmbucurător este și faptul că în anul 2008 s-a reușit înființarea Cvartetului de coarde „Tiberius”, cvartet de stat al Filarmonicii și care pe lângă concertele din stagiune răspunde unor invitații la evenimente de protocol organizate de autorități: Consiliul Județean, Prefectură, Primărie.
Funcționează și înfrumusețează stagiunile și alte formații camerale ale Filarmonicii: Octetul de suflători, Ansamblul de alămuri și percuție, Ansamblul de tromboni, Cvintetul de alamă, Grupul vocal bărbătesc „Cantuale” iar organista instituției, Molnár Tünde susține în ultimii cincisprezece ani în perioada estivală seria „Serilor de vară cu muzică de orgă”, concerte ce pun în valoare orga din Sala mare a Palatului Culturii precum și orgile istorice din diferite biserici târgumureșene și din județul Mureș.
Locația unde își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat este Palatul Culturii construit între anii 1911-1913, o adevărată emblemă a arhitecturii mureșene, edificiu extrem de atractiv pentru turiștii din întreaga lume. Sala mare cu o capacitate de 700 de locuri este un adevărat templu al muzicii, pe scena acesteia repetă zilnic Orchestra simfonică și tot aici sunt susșinute toate concertele simfonice și vocal-simfonice, precum și concertele de orgă, una dintre cele mai renumite orgi din România. Sala mică de concerte, cu peste 200 de locuri este spațiul ideal pentru concertele camerale și cele corale. Ambele săli au o acustică extraordinară și condiții excelente, fiind dotate cu instalații de aer condiționat.
Evoluția instituției pe parcursul celor șapte decenii este elogiată de dirijori și soliști de renume din țară și de peste hotare, concertele susținute în majoritatea țărilor europene și în Japonia fiind foarte apreciate de publicul de pretutindeni precum și de presa de specialitate.
Cele patru mari festivaluri anuale: Festivalul Muzicii de Divertisment, în luna ianuarie; Zilele Muzicale Târgumureșene, în luna mai; Festivalul Muzical Internațional "In memoriam Constantin Silvestri", în luna octombrie ți Festivalul "Musica Sacra", în luna decembrie sunt momente de vârf în fiecare stagiune iar concertele extraordinare și speciale cu ocazia unor evenimente de peste an se adaugă la concertele săptămânale ce au loc în fiecare joi de la ora 19. În alte zile, de obicei marți sau duminică au loc concertele camerale sau corale, acestea din urmă fiind susținute și în alte locații din oraș și din județ: biserici, școli, universități, alte instituții.
Începând cu anul 2010 conducerea instituției, pe lângă festivalurile existente, organizează în fiecare stagiune și alte evenimente artistice de excepție: Concerte cu muzică din filme, Concert de Ziua îndrăgostiților, Concert de mărțișor, Concerte cu bijuterii muzicale, Concerte speciale în colaborare cu Asociația de Prietenie Kumamoto-România, cu Ambasada Japoniei la București și Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș.
Stagiunile de concerte lecție și educative au demarat odată cu înființarea Filarmonicii. La început prin contribuția esențială a eruditului Antalffy Endre, și apoi prin expunerile extrem de atractive făcute de renumitul compozitor Csíky Boldizsár, aproape patru decenii secretar artistic și în ultimii șapte ani până la pensionare director al instituției, aceste concerte au avut darul să formeze generații întregi de melomani. De la început și până în prezent prezentările tematice ale acestor concerte se fac în limba română și maghiară.
În ultimele două decenii, datorită bunei colaborări pe care o avem cu Liceul Vocațional de Artă, pepiniera noastră de talente, prezentările sunt făcute de Ana Poroșnicu, Carmen Mihăescu, Dorina Pop, Kovács Zsuzsa, Carla Gliga și Fülöp Klára, profesoare la această importantă instituție de învățământ de la noi. Succesul acestor concerte, datorat interesului manifestat de elevii mureșeni este o garanție că prin activitatea permanentă desfășurată de Filarmonică, în acest minunat spațiu geografic și cultural vor exista noi generații de muzicieni și melomani care vor aprecia și vor iubi cea mai nobilă artă: MUZICA.