Cvartetul de coarde „Tiberius"

Descoperit în 1994 de către profesorul Devich Sándor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, Cvartetul de coarde „Tiberius” s-a bucurat de sprijinul acestuia, fiind ajutat să se perfecţioneze prin participarea la diferite cursuri de măiestrie precum:  Seminarul Bartók din Szombathely (Ungaria), Britten-Pears School for Advanced Musical Studies (Aldeburgh-Anglia), Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapesta (Reichenau-Austria), Orlando Festival (Olanda). A participat la cursul de măiestrie Amadeus din Londra, revenind de patru ori la rând la acest renumit curs.  În 2005 în cadrul programului Academiei Olandeze de Cvartet formaţia a avut ocazia să lucreze cu Metz István şi Devich Sándor, absolvind apoi Academia Olandeză de Cvartet din Amsterdam. În 2007 s-a bucurat de îndrumarea Cvartetului Chilingirian în cadrul West Dean College. Ansemblul revine periodic la Academia Franz Liszt din Budapesta unde beneficiază de sfaturile profesorilor Devich Sándor, Mező László şi Komlós Péter.

 

La Concursul Internaţional Mozart din Cluj în 1996 Cvartetul „Tiberius” a obţinut premiul II, iar în 2004 a fost premiat cu 1.Wiener Klassik Preis, în juriu aflându-se personalităţi ca Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Gunter Pichler, Devich Sándor şi Milan Skampa.

Repertoriul cvartetului cuprinde în special capodopere ale literaturii muzicale clasice şi romantice.  Formaţia este o prezenţă permanentă pe secenele de concert atât în ţară cât şi de peste hotare.

Din 2008 ansamblul cameral „Tiberius” este Cvartet de Stat al Filarmonicii târgumureşene. 

 

 

 

 

 

 

Cvartetul de coarde „Tiberius”

Stagiunea 2016-2017 

  • Molnár Tibor, vioara I
  • Lokodi Károly, vioara a II-a
  • Molnár József, violă
  • Zágoni Előd, violoncel