Festivaluri

Exploatând momentul de susținere a culturii ivit în anul 1971, conducerea de atunci a Filarmonicii – Szalman Lóránt și Csíky Boldizsár – au propus demararea unui festival, iar la începutul verii a fost inaugurată acea serie de concerte care a primit denumirea de Zilele Muzicale Tîrgumureșene. Concepția privind profilul Festivalului au fost bine gândite așa încât au rămas valabile și azi, contribuind la renumele cultural al orașului. Aplicând o politică exigentă și captivantă în alcătuirea programelor s-a reușit mobilizarea unui mare număr de ascultători, iar pe scena tîrgumureșeană de concert au pășit personalități artistice de excepție. Totodată mulți tineri care au debutat aici au devenit nume mari, conducerea Filarmonicii intuind devreme perspectivele acestora. Promovarea valorilor locale a confirmat prestigiul festivalului.

 

Schimbarea regimului din 1989 a adus după sine o profundă transformare în domeniul repertoriului. După interzicerea literaturii muzicii religioase – ca un fapt absurd – o bună perioadă de timp, organizarea unui festival care să răspundă acestei așteptări s-a dovedit a fi o necesitate absolut naturală. Astfel a luat ființă festivalul de muzică religioasă, Musica Sacra.

 

Constantin Silvestri și-a început studiile muzicale la Conservatorul din Tîrgu Mureș. Mai târziu în declarațiile sale cu nostalgie evoca anii petrecuți aici, amintindu-și prin cuvinte fumoase de profesorii săi, de legăturile sale interumane realizate pe aceste meleaguri. Din 1991 a luat ființă al treilea festival organizat de Filarmonică, Festivalul Internațional „In memoriam Constantin Silvestri”. De atunci festivalul este o reușit?, pe afișele lui aflâdu-se artiști de excepție și programe de înaltă ținută.

 

Strâns legat de activitatea Cvartetului de Coarde al Flarmonicii este Festivalul Internațional de Muzică de Cameră „Săptămâna Tiberius” care oferă nu numai o teren ideal de manifestare acestei formații alături de invitați de marcă, dar completează paleta artistică a orașului câștigând un public fidel, dornic să savureze acest univers sonor deosebit.