Dirijori

Shinya Ozaki

Shinya Ozaki

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Și-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa și Jean Fournet. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse orașe din Statele Unite ale Americii, Japonia și Europa. Sub conducerea lui au evoluat și diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naționale Ungare și Osaka Choral Society, iar la noi în țară a dirijat numeroase orchestre printre care și Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din București.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Tîrgu Mureș. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către președintele României.

 

Anton Shaburov

Shaburov - photo

Născut la Ekaterinburg, Anton Shaburov este considerat unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai tinerei generații de dirijori ruși.  Studiile muzicale și le-a desăvârșșit la două importante conservatoare din Rusia, absolvind în 2008 cu diplomă de onoare Conservatorul de Stat Ural din Ekaterinburg  și tot cu diplomă de onoare Conservatorul Ceaikovski din Moscova în 2011, unde l-a avut profesor pe legendarul Ghenadi Rozhdestvensky.

În 2013 a câștigat marele premiu al Concursului de dirijat Ilya Musin din Rusia, apoi în anul 2016 premiul I. al Concursului Internațional de dirijat Felix Mendelssohn-Bartholdy din Tesalonic, iar în 2018 premiul I. al Concursului Internațional Jeunesses Musicales din București.

Între anii 2008-2017 a fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice a Conservatorului Mussorgsky din Ekaterinburg, perioadă în care a organizat peste 40 de programe de concerte și festivaluri dedicate lui Rachmaninov, Liszt, Ceaikovski, Scedrin și Vladislav Zolotaryov.  Sub bagheta lui, în august 2016 Orchestra Simfonică a Conservatorului a repurtat un succes răsunător la Konzerthaus din Berlin în cadrul Festivalului Young Euro Classic.

În anul 2010 și-a făcut un debut încununat de succes în genul liric cu opera Ghianni Schicchi de Puccini, guvernatorul Regiunii Sverdlovsk acordându-I după spectacol premiul special ”Pentru realizări remarcabile în domeniul literaturii și artelor.”

Ca dirijor invitat a susținut concerte cu ansambluri de renume precum MAV din Budapesta, Orchestra Filarmonicii Kodály din Debrețin, Orchestra de Cameră I Solisti Aquilani, Filarmonica din Plovdiv, Orchestra Simfonică din Tesalonic, Orchestra Orașului Moscova, Opera și Baletul din Ekaterinburg și Filarmonica din Rostov pe Don. 

De asemenea, în 2018 a participat la festivalurile internaționale organizate în Vladivostok de Valery Gergiev și la cel din Khabarovsk de Yuri Bashmet.  În August 2017 a fost numit dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Khabarovsk și invitat permanent la renumita Mariinsky Theatre Orchestra din Sankt Petersburg.

Repertoriul său cuprinde peste 500 de lucrări simfonice și de operă din toate epocile, inclusiv creația muzicală contemporană.

Din martie 2019 Anton Shaburov este principal dirijor invitat al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

 

 Alexandros Myrat

Născut la Volos, în Grecia, Alexandros Myrat s-a stabilit de tânăr la Paris, unde a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Igor Markevich, Nadia Boulanger și Max Deutsch. În 1977 a devenit cetățean francez.


Și-a început cariera de timpuriu dirijând mai ales în Europa (Franța, Belgia, Grecia, Bulgaria, Italia). Între 1970-1985 a apărut la pupitrul celor mai bune orchestre franceze și în mod sistematic a condus orchestrele Radioului francez și ale celui belgian. A realizat înregistrări cu Radio Monte Carlo pentru EMI și cu Orchestra Picardie pentru Auvidis. Trei dintre înregistrările sale au câștigat premiul Academy of Records. Din 1984 până în 1989 a fost directorul artistic la Orchestra Picardie devenind renumit în interpretările lucrărilor lui Mozart. În 1991 a înființat orchestra La Kamerata, care cu timpul a ajuns la performanțe participând la festivaluri de anvergură colaborând cu personalități de prim rang. Cu Camerata a înregistrat 5 CD-uri pentru EMI Classics, RCA și Agora. 

 Repertoriul său include premiere internaționale, franceze și grecești, lucrări ale compozitorilor Wychnegradsky, Obouhov, Gaussin, Bainbridge, Westbrook, Mikroutsikos, Koumendakis, Koukos, Travlos și Tavener. 

A dirijat la pupitrul unor ansambluri precum Orchestre Philharmonique de Radio-France, Orchestre National de France, Orchestre de l’Ile de France, Orchestre National de Lille, Orchestre du Capitol de Toulouse, Orchestra dell’ Academia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Haydn (Bolzano), Orchestre Philharmonique  de Liege, Württenbergisches Kammerorchester, Württenbergische Philharmonie Reutlingen, Göttinger Symphonie Kammerorchester, Pforzheim Orchester, Edmonton Symphony, Filarmonica George Enescu, Orquesta Filarmonica de la UNAM, Israel Sinfonietta, Orquesta Sinfonika de RTV Espanola, Orquesta de la Ciutat de Barcelona, Cyprus State Orchestra, Athens State Orchestra, Philharmonie de Sophia, Prague Radio Orchestra. 

În 2004 Guvernul Francez i-a acordat titlul de „Chevalier des Arts et Lettres”. 

Este dirijor permanent al orchestrei „Camerata Athens” și principal dirijor invitat al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. În 2011 Ministerul Culturii din Grecia l-a numit director artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Tesalonic.