Dirijori

Shinya Ozaki

10-Shinya Ozaki3 (1000 x 1333)

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Și-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa și Jean Fournet. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse orașe din Statele Unite ale Americii, Japonia și Europa. Sub conducerea lui au evoluat și diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naționale Ungare și Osaka Choral Society, iar la noi în țară a dirijat numeroase orchestre printre care și Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din București.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Tîrgu Mureș. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către președintele României.

 

Anton Shaburov

Shaburov - photo

 

După ce a câștigat premiul I la cea de-a 9-a ediție a Concursului de Dirijat “Jeunesses Musicales” de la București în august 2018, ANTON SHABUROV este considerat unul dintre cei mai importanți dirijori ruși ai generației sale.

Printre alte succese la concursuri se numără premiul I la Concursul Internațional de Dirijat “Felix Mendelssohn” din 2016 și Marele Premiu împreună cu premiul special al publicului la Concursul de Dirijat “Ilya Musin” din 2013.

În august 2021, Anton Șaburov a devenit dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov (Rostov-on-Don, Rusia).

În 2019, orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș (Târgu-Mureș, România) l-a ales pe Anton Șaburov ca dirijor principal invitat. Din 2017, Anton Șaburov deține, de asemenea, funcția de dirijor invitat permanent al Teatrului “Mariinsky” (Primorsky Stage, Vladivostok, Rusia).

În calitate de dirijor invitat, Anton Shaburov a concertat cu orchestre presigioase din Rusia și Europa, printre care Orchestra Simfonică “Mariinsky” din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Academică de Stat "Evgeny Svetlanov", Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică “Ceaikovski” (Orchestra Simfonică Radio Moscova), Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Simfonică MÁV din Budapesta, Orchestra Filarmonicii “Kodály” din Debrecen, Orchestra de Cameră “I Solisti Aquilani”, Orchestra Filarmonicii din Plovdiv, Orchestra Simfonică a orașului Salonic, Orchestra Simfonică “Heilongjiang” din Harbin, printre altele.

De asemenea, a colaborat ca dirijor cu soliști precum Yuri Bashmet, Nikolay Lugansky, Alexandr Knyazev, Alexandr Ghindin, Boris Andrianov, Nikita Boriso-Glebsky, Sergei Dogadin și Veronika Dzhioeva, printre alții.

Acordând o mare atenție muzicii contemporane, Anton Shaburov interpretează în mod regulat piese ale compozitorilor contemporani. A dirijat premierele mondiale ale compozițiilor cum ar fi Concertul nr.2 pentru vioară de Mikhael Tariverdiev, Simfoniile nr.3 și nr.4 de Leonid Klinichev, precum și lucrări de Olga Viktorova, Yuri Abdokov și Elvira Muratore.

În perioada 2017-2020, Anton Shaburov a deținut funcția de dirijor șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Orientul Îndepărtat (Khabarovsk, Rusia).

În timpul activității sale la Khabarovsk, Anton Shaburov a reușit să îmbogățească repertoriul orchestrei cu piese de Paul Hindemith, Heitor Villa-Lobos, Walter Piston, Alfred Schnittke, Nikolai Tcherepnin, Vladislav Zolotaryov.

În septembrie 2018 Anton Shaburov a dirijat un spectacol cu mare succes alături de Orchestra Simfonică din Orientul Îndepărtat la cel de-al 5-lea Forum Simfonic al întregii Rusii din Ekaterinburg.

Anton Shaburov și-a primit educația muzicală în două mari instituții muzicale rusești - Conservatorul de Stat “Mussorgsky” din Ural și Conservatorul de Stat “Ceaikovski” din Moscova. La Moscova a studiat arta dirijatul cu legendarul profesor Gennady Rozhdestvensky.

Începându-și cariera de dirijor profesionist în calitate de dirijor principal și director artistic al orchestrei simfonice a Conservatorului din Ural, Anton Șaburov a condus peste 40 de programe de concert și mai multe festivaluri dedicate compozitorilor S.Rahmaninov, Liszt F., P.I.Ceaikovski, Șchedrin și Vladislav Zolotaryov.

În august 2016, orchestra simfonică a Conservatorului din Ural, sub bagheta lui Anton Shaburov, s-a bucurat de mare succes în Konzerthaus Berlin, în cadrul festivalului Young Euro Classic 2016. Interpretarea programului integral rusesc a avut un succes semnificativ și a fost, de asemenea, primită cu multă căldură de către presa muzicală germană și rusă.