Dirijori

Shinya Ozaki

10-Shinya Ozaki3 (1000 x 1333)

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Și-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa și Jean Fournet. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse orașe din Statele Unite ale Americii, Japonia și Europa. Sub conducerea lui au evoluat și diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naționale Ungare și Osaka Choral Society, iar la noi în țară a dirijat numeroase orchestre printre care și Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din București.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Tîrgu Mureș. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către președintele României.

 

Anton Shaburov

Shaburov - photo

După ce a câștigat Premiul I la cel de al IX-lea Concurs de Dirijat „Jeunesses Musicales” de la București, în august 2018, ANTON SHABUROV este considerat unul dintre cei mai promițători tineri dirijori.

Printre alte succese ale competiției se numără Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn” (2016) și Marele Premiu, împreună cu premiul special al publicului la Concursul de dirijat „Ilya Musin” (2013). În august 2021, Anton Shaburov a devenit dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov (Rusia). 

Ca dirijor invitat a colaborat cu Orchestra Simfonică „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Orchestra Filarmonică din Moscova, Orchestra Simfonică de Stat din Moscova, Orchestra Simfonică Ceaikovski (Orchestra Simfonică Radio din Moscova), Orchestra Filarmonicii de Stat „George Enescu”, Orchestra Simfonică „MÁV” din Budapesta, Orchestra Filarmonicii „Kodály” din Debrecen, Orchestra de cameră „I Solisti Aquilani”, Orchestra Filarmonicii Plovdiv, Orchestra Simfonică din Salonic, Orchestra Filarmonicii din Iaşi, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, „Heilongjiang Symphony Orchestra” din Harbin, „Ural Youth Symphony Orchestra din Ekaterinburg, Orchestra Filarmonicii din Nizhny Novgorod și Orchestra Simfonică de Stat din Tatarstan din Kazan, printre altele.  În 2017-2020 a ocupat funcția de dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Orientul Îndepărtat (Khabarovsk, Rusia). În timpul petrecut la Khabarovsk a reușit să îmbogățească repertoriul orchestrei cu piese de Paul Hindemith, Heitor Villa-Lobos, Walter Piston, Alfred Schnittke, Nikolai Tcherepnin, Vladislav Zolotaryov.  A dirijat cu mare succes a Orchestra Simfonică din Orientul Îndepărtat la Forumul Simfonic al V-lea al Rusiei din Ekaterinburg, în septembrie 2018.

Anton Șaburov și-a primit educația muzicală în două instituții de muzică din Rusia - Conservatorul de Stat „Musorgski” din Ural și Conservatorul de Stat „Ceaikovski” din Moscova.

La Moscova a studiat arta dirijatului cu legendarul profesor Gennady Rozhdestvensky.

Și-a început cariera ca dirijor principal și director artistic al orchestrei simfonice a Conservatorului „Ural”, a dirijat peste 40 de programe de concerte și mai multe festivaluri dedicate lui S.Rahmaninov, Liszt F., P.I.Ceaikovski, R.Șcedrin și Vladislav Zolotaryov.

În august 2016, orchestra simfonică a Conservatorului „Ural”, sub bagheta lui Anton Shaburov, s-a bucurat de mare succes la Konzerthaus Berlin, la Festivalul „Young Euro Classic”.

A colaborat cu Yuri Bashmet, Alexandr Knyazev, Alexandr Ghindin, Boris Andrianov, Nikita Boriso-Glebsky, Serghei Dogadin și Veronika Dzhioeva, printre alții.

Acordând multă atenție muzicii contemporane dirijează în mod regulat piese ale compozitorilor contemporani.

A dirijat premiere mondiale, cum ar fi Concertul nr.2 pentru vioară de Mikhael Tariverdiev, Simfonia nr.3 de Leonid Klinichev, precum și piese de Olga Viktorova, Yuri Abdokov și Elvira Muratore.

În 2019, Orchestra Filarmonicii Târgu Mureș l-a ales drept dirijor invitat principal.Din 2017 Anton Shaburov deține și funcția de dirijor invitat permanent al Teatrului „Mariinsky” (Vladivostok, Rusia).  

 Alexandros Myrat

Născut la Volos, în Grecia, Alexandros Myrat s-a stabilit de tânăr la Paris, unde a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Igor Markevich, Nadia Boulanger și Max Deutsch. În 1977 a devenit cetățean francez.


Și-a început cariera de timpuriu dirijând mai ales în Europa (Franța, Belgia, Grecia, Bulgaria, Italia). Între 1970-1985 a apărut la pupitrul celor mai bune orchestre franceze și în mod sistematic a condus orchestrele Radioului francez și ale celui belgian. A realizat înregistrări cu Radio Monte Carlo pentru EMI și cu Orchestra Picardie pentru Auvidis. Trei dintre înregistrările sale au câștigat premiul Academy of Records. Din 1984 până în 1989 a fost directorul artistic la Orchestra Picardie devenind renumit în interpretările lucrărilor lui Mozart. În 1991 a înființat orchestra La Kamerata, care cu timpul a ajuns la performanțe participând la festivaluri de anvergură colaborând cu personalități de prim rang. Cu Camerata a înregistrat 5 CD-uri pentru EMI Classics, RCA și Agora. 

 Repertoriul său include premiere internaționale, franceze și grecești, lucrări ale compozitorilor Wychnegradsky, Obouhov, Gaussin, Bainbridge, Westbrook, Mikroutsikos, Koumendakis, Koukos, Travlos și Tavener. 

A dirijat la pupitrul unor ansambluri precum Orchestre Philharmonique de Radio-France, Orchestre National de France, Orchestre de l’Ile de France, Orchestre National de Lille, Orchestre du Capitol de Toulouse, Orchestra dell’ Academia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Haydn (Bolzano), Orchestre Philharmonique  de Liege, Württenbergisches Kammerorchester, Württenbergische Philharmonie Reutlingen, Göttinger Symphonie Kammerorchester, Pforzheim Orchester, Edmonton Symphony, Filarmonica George Enescu, Orquesta Filarmonica de la UNAM, Israel Sinfonietta, Orquesta Sinfonika de RTV Espanola, Orquesta de la Ciutat de Barcelona, Cyprus State Orchestra, Athens State Orchestra, Philharmonie de Sophia, Prague Radio Orchestra. 

În 2004 Guvernul Francez i-a acordat titlul de „Chevalier des Arts et Lettres”. 

Este dirijor permanent al orchestrei „Camerata Athens” și principal dirijor invitat al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. În 2011 Ministerul Culturii din Grecia l-a numit director artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Tesalonic.